Tggtv

Türkiye Girişim, Gelişim ve Teknolojileri Vakfı

ISO 45001:2018 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifika Programı

Description

ISO 45001:2018 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifika Programı – Türkiye Girişim Gelişim ve Teknolojileri Vakfı

ISO 45001 standardı, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre konularında, sadece bir kişinin sorumlu olmasına imkan vermektedir.

Eğitim İçeriği
ISO 45001 Nedir? Tarihi ve Kuruluşu
ISO 45001 standardının ana yapısı, ISO 9001 standardında son yapılan düzenlemeye uygun şekilde 10 maddeden oluşmaktadır. Standardın temel yaklaşımı, işletmelerin çalışma ortamı risklerini düşürmek, çalışanların can güvenliğini artırmak ve daha güvenilir çalışma koşulları yaratmak için işletmelere bir çerçeve oluşturmaktır. Özellikle küçük işletmelerde ISO 45001 standardı, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre konularında, sadece bir kişinin sorumlu olmasına imkan vermektedir. Ayrıca bu standart, işletme üst yönetimini daha fazla sistemin içine çekmektedir. Liderlik konusu, iş sağlığı ve güvenliği sisteminde daha fazla ele alınmaktadır.

4 uzaktan eğitim saati sürecektir.

ISO 45001 Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardıdır. Standart, çalışanlara yönelik hastalık, yaralanma, kaza gibi işle ilgili riskleri belirlemeyi ve önleyici tedbirler yardımıyla bunlardan kaçınmayı amaçlamaktadır.

20 yılı aşkın süredir iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri için gereksinimleri ve en iyi uygulamaları tanımlayan standart olan BS OHSAS 18001’in 2018 yılında yerini alan ISO 45001 günümüzde 80’den fazla ülkede uygulanmaktadır. Eski standardın üzerine inşa edilen standart, ISO yönetim sistemi standartları için oluşturulan yüksek seviyeli yapıyı takip ederek, mevcut sistemlere entegre edilmesini nispeten kolaylaştırır. Ortak konular arasında liderlik, bağlılık ve organizasyonun bağlamı yer alır. Spesifik gereklilikler yasal şartlar ve diğer şartlara odaklanır ve iş güvenliği politikaları, tehlike değerlendirmeleri ve risk yönetimi gibi kriterleri ele alır.

ISO 45001 İçeriği
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği standardı;

ISO’nun şartlarına riayet eder.
Üst düzey yapı, temel metin ve çekirdek tanımlar ile ortak tarifleri kapsar.
Kalite, sosyal sorumluluk, çevre veya finansal yönetim gibi diğer yönetim sistemlerine özgü şartları kapsamaz.
Diğer yönetim sistemlerinin şartları ile entegre edilebilir.
Risk temelli düşünmeyi sağlar.
Bu standart uygunluğun değerlendirilmesi için kullanılan şartları içerir. Ek A, standardın şartlarının yanlış̧yorumlanmasını önlemek için açıklayıcı bilgiler sağlamaktadır.

“Not’ olarak gösterilen bilgi, dokümanın anlaşılması veya kullanımı amaçlıdır. Madde 3’te verilen “Terimler ve Tarifler’ Terminolojik verileri destekleyen ilave bilgiler sağlar ve terimin kullanımı ile ilgili hükümler içerebilir.

Kuruluşunuzda ISO 45001‘i başarılı bir şekilde uygulamak için aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekir:

Planlayın: İş yükü, çalışma saatleri, liderlik ve kurumsal kültür, sağlıklı çalışma koşulları ve risk planlaması dahil olmak üzere İSG hedeflerinin belirlenmesi

Uygulayın: Dış kaynak kullanımı, satın alma ve yüklenicilerle ilgili olarak tanımlanmış önlemlerin, süreçlerin, sağlık ve güvenlik politikalarının uygulanması.

Kontrol edin: Organizasyon içindeki sağlık ve güvenlik hedeflerinin düzenli olarak gözden geçirilmesi, yasal ve diğer gerekliliklerin yanı sıra organizasyonel ve sosyal faktörlerin performansının izlenmesi.

Önlem alın: Tam anlamıyla başarılı bir İSG politikası sağlamak için gerekli görülmesi halinde, süreç ve önlemlerin adaptasyon çalışmaları ve iyileştirilme faaliyetleri.

ISO 45001 Maddeleri
Giriş
Kapsam
Atıf yapılan standart ve/veya dokümanlar
Terimler ve tanımlar
Kuruluşun Bağlamı
Liderlik
Planlama
Destek
Operasyon
Performans değerlendirmesi
İyileştirme
Uygulanabilir Sektörler
ISO 45001, her büyüklükteki ve sektördeki şirket ve kuruluş için geçerlidir. Standart küçük kuruluşların bile faydalanabileceği ve uygulayabileceği şekilde tasarlanmıştır.

Standart ve uygunsuzluk yapısı
ISO 45001 standardı başarılı bir İSG yönetim sistemi kurulması ve uygulaması için karşılanması gereken, belirli bir yapı ve gereksinimler dizisi sağlamak üzere tasarlanmış ve on maddeye ayrılmıştır. 1’den 3’e kadar olan bölümler standardın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak; standardın kapsamı hakkında ayrıntılar, bağlayıcı atıflar, terimler ve tanımlar sağlarken, 4’ten 10’a kadar olan bölümler gereksinimleri içerir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Faydaları
İSG politika ve hedefleri başarılır.
Kazalar önlenir veya azalır.
Sağlığı koruma bilinci artar.
Güvenlik kültürü gelişir.
Teknolojik iyileşme sağlanır.
İş yapma modelleri gelişir.
Maliyet kontrolü sağlanır.
İSG mevzuatına uygunluk sağlanır.
Rekabet avantajı gelişir.
İmajın, itibarın iyileşmesi sağlanır.
Ayrıca;

Çalışanları işyerinin olumsuz etkilerinden ve kazalardan koruyarak, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması,
Çalışan motivasyonu ve çalışan katılımının artırılmasının sağlanması,
İş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle oluşabilecek iş ve iş gücü kayıplarını en aza indirgeyerek, iş veriminde artışın sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesinin sağlanması,
Çalışma ortamlarında alınan tedbirlerle, işletmeyi tehlikeye sokabilecek yangın, patlama, makine arızaları vb. durumların ortadan kaldırılması neticesinde işletme güvenliğinin sağlanması,
Ulusal ve uluslararası yasa ve standartlara uyum sağlamak,
İş performansının artırılmasının sağlanması,
Resmi makamlar önünde, kuruluşun iş güvenliğine olan duyarlılığının ispatlanabilmesi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sisteminin Amacı Nedir?
İSG risk ve fırsatlarının yönetilmesi
Sağlıklı ve güvenli bir ortamın oluşturulması
Yaralanma ve hastalıkların önlenmesi
Sağlık ve güvenlik kültürünün artırılması
Yasal uygunluğun sağlanması
İş verimliliğin artırılması
Finansal yönetimin desteklenmesi
İSG performansının artırılması
Pazardaki imajın iyileştirilmesi
ISO 45001 2018 Versiyonu Farklılıkları
Yeni standart üst yönetime düşen sorumluluğun arttırılması sağlanmıştır.

ISO 45001’de tedarikçiler ile alt işverenlerin de iş sağlığı ve güvenliği şartları detaylı olarak ele alınmış. ​OHSAS 18001 tehlike odaklı yapılandırılmışken, ISO 45001 risklerin tespit edilmesi ve yönetilmesi odak noktası olmuş. ​

ISO 45001’de risk, çalışan, işyeri gibi tanımlarda köklü değişiklikler yapılırken; takip, ölçüm, etki, iş güvenliği süreç ve performansı gibi yeni tanımlar eklenmiş.​

Diğer standartlar ile entegrasyonu kolay hale getirilmiştir.

OHSAS 18001 Standardından ISO 45001’e Geçiş
Eğer işletmeniz şu anda OHSAS 18001 belgesine sahipse, yeni ISO 45001 standardının yürürlüğe geçme tarihinden (Mart 2018) itibaren üç yıl içerisinde bu standarda geçmeniz gerekmektedir.

Başa dön